Amedeo
SYMBIOSYS OF
PURPOSE & STYLE
Follow us
AUTENTIFICARE |ÎNREGISTRARE

Search

Întrebări frecvente
  -  Întrebări frecvente

Întrebări frecvente

Să fii absolvent/ă al unei facultăți de arte. Platforma Arta Prezentului este dedicată artiștilor/artistelor vizuali/e din România care au absolvit o facultate de profil în țară sau în străinătate.

Nu există costuri pentru înregistrare sau  administrarea contului/platformei.

Da. Poți solicita asistență pentru crearea Paginii de artist.

Arta Prezentului este o platformă creată special pentru artiști. Dacă ești absolventul/a unei facultăți de arte, atunci îți poți vinde lucrările pe Arta Prezentului.
Galeriile de artă pot vinde prin platforma Arta Prezentului lucrările artiștilor pe care îi reprezintă (doar artiști în viață), cu condiția să creeze contul/Pagina de artist pe numele artistului respectând pașii de înregistrare (transmiterea diplomei de absolvire a artistului după validarea contului și a Paginii de artist).

Pentru a începe, trebuie să te înregistrezi pe platforma Arta Prezentului. Înregistrarea se va face în două etape.

Prima etapă constă în configurarea contului și a profilului de artist (selectezi facultatea absolvită, completezi profilul cu informații despre tine: artist statement, biografie și istoricul expozițiilor). Acest tip de informații sunt obligatorii și, în același timp, pot crește șansele de a vinde lucrări și de a fi remarcat de colecționari, galeriști și curatori.

Cea de-a doua etapă constă în adăugarea lucrărilor pe care dorești să le vinzi. Fiecare lucrare se va adăuga pe rând parcurgând pașii de la a doua etapă: Adaugă lucrare. Recomandăm să prezinți comunității de iubitori și colecționari de artă cele mai bune și reprezentative lucrări create de tine.

În această etapă a proiectului sunt disponibile 6 categorii: Pictură, Grafică, Sculptură, Fotografie, Arte Decorative & Design, New-Media.
Pe parcurs, în funcție de feedback-ul primit din partea artiștilor vom extinde și particulariza mai mult categoriile existente.

Diploma/adeverința de absolvire este documentul prin care dovedești că ai absolvit o facultate de arte, o condiție obligatorie pentru a vinde prin platforma Arta Prezentului. Prin actul de identitate îți confirmi identitatea. De asemenea, actul de identitate este necesar pentru încheierea contractului de consignare și, ulterior, pentru încasarea sumei în urma vânzării realizate. Aceste documente vor fi solicitate dacă Pagina de artist creată va primi aprobarea din partea Arta Prezentului.

După ce ai parcurs toți pașii de la prima etapă vei fi direcționat/ă către Pagina ta de artist, unde vei avea următoarele instrumente de lucru: Adaugă LUCRARE, Vezi PORTOFOLIU , Editează DESCRIERE și Editează DETALII CONT.
De aici, vei continua cu crearea portofoliului de lucrări prin adăugarea lucrărilor pe care dorești să le promovezi și să le vinzi prin platforma Arta Prezentului.

Imaginea trebuie să fie fișier JPEG, să aibă cel puțin 1200 pixeli x 1500 pixeli și mai puțin de 50 MB.

Te loghezi pe platforma Arta Prezentului folosind contul de artist creat și accesezi unul dintre cele patru instrumente de lucru disponibile pe Pagina de artist care corespunde nevoii tale:
Adaugă LUCRARE– poți adăuga o nouă lucrare pentru a construi un portofoliu de artist cât mai bogat și divers.
Vezi PORTOFOLIU – ai acces la toate lucrările adăugate până în acel moment. Sub fiecare lucrare ai un buton de editare care îți permite să corectezi informațiile menționate în procesul de adăugare a lucrării sau să completezi cu mai multe detalii.
Editează DESCRIERE – actualizezi/modifici dacă este necesar artist statement-ul, expozițiile la care ai participat, biografia, poza de profil.
Editează DETALII CONT– modifici dacă este necesar datele contului tău personal

Dacă lucrarea ta nu se încadrează în variantele menționate trimite un email către portofoliu@artaprezentului.ro cu lucrarea/lucrările și descrierea acestora: Material/Suport, Stil, Mediu,Tematică, Categorie.
În titlul mesajului te rugăm să menționezi: O nouă Tematică/Categorie/ Material/Mediu

Pentru a crea un portofoliu de artist și a intra în faza de validare este necesar să adaugi minim 9 lucrări. Este recomandat să ai în portofoliu cel puțin 12 lucrări pentru a te bucura de o expunere cât mai generoasă. Maximul de lucrări acceptate în acest moment este de 25.

Este important de reținut că repartizarea într-una din cele 4 categorii nu se face în funcție de vârstă. Categoriile, folosite și pe piața de artă internațională pentru a descrie etapa în care se află cariera unui artist, au fost definite pornind de la particularitățile pieței de artă din România.
Rolul lor este de a ne ghida și de a ne ajuta în construirea unei imagini de ansamblu asupra fenomenului artistic contemporan.
Prin urmare, repartizarea se face în funcție de calitatea artei și consistența portofoliului de lucrări, dezvoltarea unui stil propriu, numărul de expoziții personale și de grup, expoziții organizate în cadrul unor instituții importante, participări la bienale renumite, expunerea în presa de specialitate, prezența în circuitul internațional, cataloagele editate, nivelul de notorietate, receptarea în rândul specialiștilor în domeniu, dar și a publicului larg, prețul de vânzare în tranzacțiile publice.

Dacă esți proaspăt absolvent al unei facultăți de arte sau dacă îți continui formarea profesională prin studii de masterat, burse de studiu sau rezidențe artistice te încadrezi la categoria FRESH.
Artistul aflat în această etapă explorează mai multe medii de exprimare și își dezvoltă abilitățile artistice. Petrece cea mai mare parte a timpului în atelier făcând artă, perfecționându-și tehnica și devenind tot mai bun.
Este un artist cu potențial care a intrat recent în peisajul artistic. Nu este exlus să fi avut deja ocazia, încă din timpul facultății, să participe la o serie de expoziții de grup în cadrul unor evenimente cunoscute.

Artistul emergent a intrat în circuitul pieței de artă. Cu toate că și-a conturat o identitate artistică, este în continuare deschis să experimenteze și alte medii de exprimare. Este preocupat să își dezvolte portofoliul de lucrări și să identifice noi oportunități de colaborare și expunere a lucrărilor create. Este invitat frecvent să participe în diferite proiecte culturale sau expoziții de grup. Arta sa a fost remarcată de comunitatea artistică. De asemenea, a reușit să își formeze o comunitate care îi urmărește activitatea și îi susține parcursul artistic.
În aceeași categorie intră și artiștii care au mai puțin de 2 expoziții personale pe an în spații consacrate. Nu este exclus să fie reprezentat de o galerie de artă.

Un artist mid-career este un artist cu o prezență constantă pe scena artistică, care produce lucrări noi și expune continuu. Are un stil propriu, ușor de identificat/recognoscibil și un portofoliu de lucrări complex care reflectă diferite etape de creație. Are un număr semnificativ de expoziții personale. A expus în galerii de artă importante și se bucură de recunoaștere în rândul specialiștilor în domeniu.

Un artist consacrat este un artist care are o carieră impresionantă și se bucură de o reputație solidă ca artist în rândul comunității artistice (alți artiști, critici de artă, curatori, colecționari, galerii și muzee). A expus în instituții muzeale sau a reprezentat România la diferite manifestări artistice internaționale. A participat la bienale de artă prestigioase. În general, este reprezentat de o galerie de artă și se poate întreține prin arta sa. Lucrările sale sunt incluse în colecții publice și private

Pagina de artist va fi analizată luând în considerare informațiile adăugate în procesul de înregistrare (artist statement, biografie, târguri, expoziții) și calitatea lucrărilor adăugate. Calitatea pozei de profil și a imaginilor încărcate, seriozitatea cu care s-a completat fiecare pas vor influența de asemenea decizia finală.

Validarea durează între 5-7 zile lucrătoare.

Pagina de Artist devine publică, iar lucrările sunt disponibile pentru vânzare. Toți cei care accesează platforma Arta Prezentului pot vedea Pagina ta de artist.

Dacă ești un artist tânăr la început de drum stabilește prețul de vânzare raportându-te la artiști care au același nivel de experiență cu tine, și abordează aceleași medii. De asemenea, ai în vedere și alte caracteristici precum: dimensiune, tehnică, notorietatea artistului (numărul de expoziții la care a participat, premiile și bursele obținute, mențiunile în revistele de specialitate cresc cota artistului).
O practică des folosită în stabilirea prețului în cazul artiștilor tineri constă în dublarea prețului materialelor folosite, la care se adaugă numărul de ore lucrate pentru realizarea lucrării și un cost pentru mâna de lucru.
Spre exemplu, dacă materialele te-au costat 250 lei, ai lucrat în jur de 20h pentru a finaliza lucrarea, iar mâna de lucru o estimezi la 100 lei/h rezultă un pret de vânzare de 2500 lei ( (250 lei x 2)+ (20h x 100 lei)= 2500 lei)
[250 lei x 2= 500 lei reprezentând de 2 ori costul materialelor]
[20h lucrate x 100 lei mâna de lucru/h= 2000 lei]
La început, până arta ta devine cunoscută și îți formezi un cerc de colecționari care să te susțină, este mai important să ai prețuri atractive și competitive. Pe măsură ce începi să vinzi poți crește prețul de vânzare.

Este important să construiești un portofoliu cu lucrări care au prețuri diferite deoarece în situațiile în care un cumpărător este interesat de arta ta, acesta să aibă opțiunea de a cumpăra o altă lucrare creată de tine cu un preț mai apropiat de bugetul său.

În momentul în care se vinde o lucrare esți anunțat/ă telefonic, prin sms, whatsapp sau email.

Începi să ambalezi corespunzător lucrarea pentru livrare. Ambalarea lucrării este foarte importantă. Funcționează ca o extensie a identității tale artistice. Așadar, asigură-te că folosești materiale de calitate și curate.
Printezi color certificatul de autenticitate, pe care îl semnezi și îl incluzi în interiorul coletului. Printezi AWB-ul transmis de echipa Arta Prezentului, pe care îl lipești pe exteriorul coletului, urmând să fii anunțat/ă când sosește curierul.

Intră în responsabilitatea ta să pregătești corespunzător lucrarea pentru livrare. În acest sens, asigură-te că incluzi în prețul de vânzare costul materialelor pentru ambalarea lucrării pentru transport.

Certificatul de autenticitate al lucrării. Vei primi pe email certificatul de autenticitate care va conține numele tău, titlul lucrării, tehnică și dimensiune. Vei printa color certificatul de autenticitate și, după ce îl semnezi, îl adaugi în colet.

Ai la dispoziție între 48- 72h la dispoziție să pregătești lucrarea de livrare din momentul în care ești anunțat/ă.

Dacă lucrarea nu este pregătită de livrare la sosirea curierului, din prețul/suma care îți revine în urma vânzării se va reține costul transportului și o penalizare de 0,5%.

Echipa Arta Prezentului va trimite un curier să ridice lucrarea de la adresa indicată de tine.
În momentul în care se vinde o lucrare esți anunțat/ă telefonic, prin sms, whatsapp sau email. Din momentul în care confirmăm vânzarea, vei avea la dispoziție între 48- 72h să pregătești lucrarea de livrare. Costul livrării este suportat de către cumpărător.

Arta Prezentului sau Cumpărătorul nu au nicio obligație de a suporta cheltuielile dacă lucrarea a fost deteriorată în timpul transportului din cauza ambalării necorespunzătoare.
De asemenea, din următoarea vânzare pe care o realizezi pe platforma Arta Prezentului, se va reține costul transportului plătit de cumpărător pentru lucrarea care a fost deteriorată din cauza ambalării necorespunzătoare, dar și suma plătită curierului pentru returul lucrării.
Dacă ai nevoie de detalii suplimentare privind ambalarea poți contacta echipa Arta Prezentului.

Se va încheia un contract de consignare între tine și Arta Prezentului chiar dacă lucrările fizic sunt la tine până la realizarea vânzării. Contractul va conține informații precum: prețul de vânzare, comisionul perceput de Arta Prezentului, drepturi de autor, durata de consignare, drepturi și obligații.

Impozitul pentru drepturile de autor (10% din 60% valoarea care rămâne după ce se scade comisionul perceput de Arta Prezentului) se reține la sursă.
Spre exemlu, dacă vinzi o lucrare cu 1000 euro, după ce se scade comisionul platformei în valoare de 25% rămân 750 euro. Iar impozitul se calculează astfel:
[60% din 750 euro = 450 euro]
[10% din 450 euro= 45 euro reprezintă impozitul pentru drepturile de autor care se va direcționa către stat].
În concluzie, suma care va ajunge la tine este 705 euro.

Plata se va face în termen de 5 zile lucrătoare din momentul în care au trecut cele 14 zile în care cumpărătorul are dreptul să returneze lucrarea.
Plata se face în lei la cursul băncii emitente a cardului cu care Cumpărătorul a efectuat tranzacția.
Suma de plată va fi direcționată în contul bancar indicat de tine.

Dacă se întâmplă să vinzi o lucrare din cele expuse pe platforma Arta Prezentului, este obligatoriu să anunți imediat echipa Arta Prezentului pentru a actualiza informația și pe site.
În situațiile în care ești contactat/ă de cumpărători care au descoperit arta ta prin intermediul platformei Arta Prezentului, te rugam să îi direcționezi către echipa noastră de consultanți și curatori pentru a te asigura că ești bine reprezentat/ă și pentru a duce vânzarea la alt nivel.
În primul rând îți protejezi atât imaginea, cât și cota pe termen lung.
Pentru colecționarii interesați să te cunoască și să facă o vizită în atelier putem stabili toate detaliile împreună.

Conectează-te cu Arta Prezentului!

Abonează-te la newsletter!

0
Coșul de cumpărături
  • No products in the cart.